Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat zijn de gevolgen van een te hoog BMI?

BMI is de afkorting voor Body Mass Index. De Body Mass Index is een formule die berekent of je overgewicht, ondergewicht of een normaal gezond gewicht hebt. Uit de Body Mass Index formule kunnen verschillende uitkomsten komen. Wanneer de uitkomst boven de 25 ligt, betekent dit dat je overgewicht hebt en bij een uitkomst van boven de 30 noemen ze het ernstig overgewicht oftewel obesitas. Bij een uitkomst van 40 of hoger val je in de catagorie van morbide obesitas.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Wanneer er sprake is van overgewicht, betekent dit dat je te veel vet in je lichaam is opgeslagen. Mensen met overgewicht lopen veel meer gezondheidsrisico’s dan een persoon met een gezond gewicht. Niet alleen zijn er lichamelijke gezondheidsrisico’s ook zijn er vele psychische aandoeningen die voort kunnen vloeien uit overgewicht of juist de rede kunnen zijn van het overgewicht. Denk aan de verschillende eetstoornissen of een verstoord zelfbeeld.

Ziektes die door de gevolgen van overgewicht kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen zoals slijtage (artrose) en ontstekingen, verhoogd cholesterol, galstenen, rugklachten en zelfs bepaalde soorten kanker (borstkanker, nierkanker, baarmoederkanker, dikkedarmkanker en slokdarmkanker).

Verder kan overgewicht ook tot vele psychische problemen leiden, vooral bij kinderen en pubers, maar ook bij volwassenen. Kinderen met overgewicht worden vaker gepest dan kinderen met een gezond gewicht, daarnaast kunnen ze vaak ook moeilijker meekomen met rennen en spelen dan hun leeftijdsgenootjes. Hierdoor kan hun zelfvertrouwen beschadigd raken en kunnen ze in extreme gevallen zelfs depressief worden. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Wanneer je last hebt van overgewicht heb je vaak ook een negatief zelfbeeld wat tot vele andere (psychische) problemen kan leiden.

Wat moet je doen wanneer er sprake is van overgewicht of obesitas?

Wanneer er sprake is van overgewicht maar niet extreem is het advies om zelf proberen de overtollige kilo’s kwijt te raken door je voeding aan te passen en meer te gaan sporten en bewegen. Wanneer dit niet voldoende lukt kun je altijd even langsgaan bij je huisarts. Wanneer er sprake is van (morbide) obesitas of ernstig overgewicht is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan voordat je zelf aan de slag gaat. Het kan namelijk ook risico’s met zich meebrengen. Vraag daarom eerst om advies bij je huisarts of een doorverwijzing naar een diëtiste.