Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Gevolgen van stress

Heb jij veel stress? Mensen die veel stress hebben, klagen vaak ook over allerlei andere ongemakken. In veel gevallen hebben die ongemakken van alles te maken met stress.

De grootste gevolgen van stress zijn:
1. (Extreme) vermoeidheid
2. Lage weerstand
3. Overgewicht

De 3 gevolgen van stress

Wanneer je veel stress hebt, is het moeilijk om tot rust te komen. Ook al heb je het idee dat je veel slaapt, echt rusten doet je geest niet. Grote kans dat je ’s nachts malend in slaap valt. En dat is niet goed. Want op die manier stapelt de stress zich op en wordt het alleen maar erger.

Mensen met een lage weerstand worden sneller ziek. Stress kan bijdragen aan een lagere weerstand. Geestelijk, omdat je je sneller depressief en ongelukkig voelt, maar ook lichamelijk. Er worden bij stress namelijk stofjes aangemaakt die je lichaam minder goed verdedigen tegen virussen en bacillen. De kans dat je sneller ziek wordt ligt dus op de loer.

Ook overgewicht is een bekend gevolg van stress. Misschien heb je wel eens gehoord van de term “stress-eten”. Veel mensen hebben daar last van en eten juist veel en ongezond als ze stress hebben. Dat komt omdat suiker hen een goed gevoel geeft. Suiker is dan een beloning voor hen op het moment dat ze aan het snoepen zijn en juist als je gestrest bent, ben je heel ontvankelijk voor dergelijke beloningen.

Hoe af te rekenen met stress?

Het is te makkelijk om te zeggen dat je je zorgen moet laten varen. Dat kan vaak ook niet, want je hebt niet voor niets stress. Toch zijn er enkele tips die je kunnen helpen om stress een plaatsje te geven, zoals:

  • Maak elke dag een wandeling van minstens 30 minuten. Dit geeft je de gelegenheid om na te denken en je zorgen te parkeren.
  • Doe elke dag iets wat je leuk vindt en dwing jezelf daaraan te houden. Dat kan simpel een serie kijken op de bank.
  • Eet je ongelukkige gevoel niet weg, maar drink wel veel water. Water zuivert je lichaam, voorkomt dat je dikker wordt en zorgt ervoor dat je sneller vol zit.
  • Houdt de stress ondanks al deze aanpassingen aan? Ga dan op gesprek bij je huisarts. Die kan je vast verder helpen.