Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Gevolgen van het verkeerd dragen van een rugtas

Een rugtas, we hebben er vroeger en nu misschien zelfs nog wel steeds één gedragen. Waar het vooral in de brugklas stoer is om je tas zo laag mogelijk en het liefst over één schouder te dragen, is dit alles behalve verstandig voor je rug. Helemaal met een tas vol met zware boeken, is het extra belangrijk aandacht te schenken aan het correct dragen ervan. Doe je dit namelijk niet, dan kan dit op lange termijn enorme gevolgen met zich meedragen. Omdat de meeste pubers zich hier niet van bewust (willen) zijn, hebben we een aantal van deze gevolgen voor je op een rijtje gezet. Je zult namelijk verstelt staan van de risico’s die je loopt bij het niet goed dragen van een rugtas. Nu hoef je hier bij bijvoorbeeld een buiktasje van Fanny pack niet over na te denken, maar bij een schooltas natuurlijk wel.

Rug en nekpijn

Het verkeerd dragen van een rugzak kan negatieve gevolgen hebben voor het lichaam, met name voor de rug en schouders. Een veelvoorkomend probleem is rugpijn, vooral in de onderrug en schouders. Dit komt omdat het gewicht van de rugzak niet gelijkmatig verdeeld wordt over de rug en schouders, maar voornamelijk op één plek drukt. Langdurig dragen van een te zware rugzak kan leiden tot overbelasting van de spieren en gewrichten in de rug en schouders, wat kan leiden tot chronische pijn. Vooral de onderrug en schouders zijn gevoelig voor deze overbelasting. Om rugpijn en andere gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om een rugzak te kiezen die goed past bij je lichaam en om het gewicht gelijkmatig te verdelen tijdens het dragen. Het is ook aan te raden om regelmatig te pauzeren en de rugzak af te doen om de spieren en gewrichten te ontlasten.

Kies voor een ergonomische rugtas

Wanneer je kiest voor een Josh V tas voor over je schouder is dit niet van belang, maar bij het kiezen van een rugtas is het belangrijk om te letten op de ergonomie. Een ergonomische tas is ontworpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen over de rug en schouders, waardoor overbelasting van de spieren en gewrichten wordt voorkomen. Een goede ergonomische rugtas heeft brede, gevoerde schouderbanden die het gewicht van de tas comfortabel verdelen over de schouders en rug. Daarnaast heeft een ergonomische tas een verstelbare borstriem en heupriem die het gewicht nog meer verdelen en het lichaam beter ondersteunen. Het kiezen van een ergonomische rugtas is vooral belangrijk voor mensen die dagelijks een rugzak dragen, zoals scholieren en forenzen. Een rugtas die niet ergonomisch is kan op de lange termijn leiden tot rugpijn en andere gezondheidsproblemen.

Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Gaat je zoon of dochter voor het eerst naar de middelbare school, dan weet je als ouder natuurlijk als geen ander wat voor kosten er gemoeid gaan met het aanschaffen van een nieuwe rugtas. Toch is het wel belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Vooral in de eerste jaren, waarin ze nog volop in de groei zitten, zit je er niet op te wachten dat ze last krijgen van hun rug, nek of schouders. Investeer daarom dus liever in een wat duurdere tas, zodat de tas niet alleen fijner zit, maar ook langer meegaat.