Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De gevolgen van te veel lekker eten

Je kent het wel, je bent bij vrienden en familie en die hebben heerlijk eten voor je gemaakt. Soms zijn het lekkere hapjes en soms hele gerechten. Heerlijk al dat eten! Wel is het belangrijk dat je goed let op wat je neemt en wat de gevolgen daarvan zijn. Een beetje balans is namelijk erg belangrijk. In deze blog lees je wat de gevolgen zijn van te veel lekker eten en waar je op moet letten. Weet je wat de gevolgen zijn, dan kun je daar eerder op inspelen en ze voorkomen.

Wat gebeurt er als je te veel eet?

Als je te veel eet, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit is over het algemeen verschillend per persoon, maar veel eten wat niet echt gezond is, is voor niemand goed. Ook als de verleiding nog zo groot is, is het belangrijk hier bewust van te zijn. Zo kan te veel eten onder andere zorgen voor:

 1. Gewichtstoename
  Een veelvoorkomend gevolg van te veel romige kippensoep of te veel eten in het algemeen is de toename in het gewicht. Als je met regelmaat meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, worden de extra calorieën omgezet in vet.
 2. Obesitas
  Als te veel eten en dus gewichtstoename een lange periode doorgaat, kan dit leiden tot obesitas. Obesitas is een grote ophoping van lichaamsvet die een negatief effect heeft op de gezondheid. Dit kan leiden tot diabetes, een hoge bloeddruk of bepaalde vormen van kanker.
 3. Lichamelijke ongemakken
  Het eten van bijvoorbeeld te veel linzen vlaai kan leiden tot gewichtstoename en dus ook tot lichamelijke ongemakken zoals vermoeidheid, slaperigheid en het gebrek aan energie.
 4. Spijsverteringsproblemen
  Veel eten kan leiden tot spijsverteringsproblemen als maagzuur, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of buikpijn.
 5. Insulineresistentie
  Eet je meer dan goed voor je is, dan kan dit de aanmaak van insuline uitschakelen. Dit leidt dan vervolgens tot diabetes type 2.
 6. Hartziekten
  Standaard te veel calorieën binnenkrijgen kan leiden tot hart- en vaatziekten.
 7. Psychologische gevolgen
  Psychologische gevolgen zijn ook gevolgen van te veel eten. Denk hierbij aan een schuldgevoel, depressie of angst.

 

De bovenstaande dingen zijn de gevolgen van te veel eten. Het is dus belangrijk om niet te veel calorieën binnen te krijgen en gebalanceerd te eten. Heb je hier moeite mee? Hieronder een aantal tips.

Zo eet je gebalanceerd

Bij gebalanceerd eten is het belangrijk om verschillende voedingsmiddelen te eten. Zorg dus voor variatie . Daarnaast is portiecontrole belangrijk. Je kan wel verschillende voedingsmiddelen eten, maar als je altijd heel veel eet, is het alsnog niet goed. Let er dus goed op hoe groot de porties zijn. Ook is het belangrijk om regelmatig te eten. Verdeel het eten over drie hoofdmaaltijden en wat gezonde snacks tussendoor. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel regelmatig blijft en voorkomt extreme honger. Ook is het erg belangrijk om voldoende water te drinken. Zo blijf je gehydrateerd en voorkom je dat je dorst verwart met honger. Ten slotte is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Je moet leren herkennen wanneer je honger hebt en verzadigd bent.